Hoppa till innehåll

Johankölen

Johankölen

-För mig är fäboddriften ett måste. Jag har inte bete så det räcker nere i byn och dessutom mår korna bättre på skogen. Gammalosten* måste också göras på vallen. Det här är helt enkelt fäbodromantik på riktigt.

Så säger Anna Svensson, jordbrukare och fäbodbrukare från Klövsjö. Byn är förmodligen fäbodtätast i Sverige. Fortfarande finns det åtta aktiva fäbodbrukare i byn. Anna är en av dem och hon är den enda som tar emot besökare. Hon vill förmedla det gamla kulturarvet som handlar om fäbodbruk och traditionsmat, om samspelet mellan djur, natur och människa. Ambitionen är att gästen ska inse att de också har en rot i myllan Själv har Anna traditionen i blodet. Ända sedan barnsben har hon haft ett brinnande intresse för fäbodlivet och kvinnornas kulturarv. Hon har pratat med de gamla butöserna, dokumenterat och experimenterat sig fram till den egna tillverkningen av fäbodprodukter.

Varje fäbodvall är unik. Johankölen är en mycket gammal vall med anor ända från 1600-talet. I fäbodlivet ingår också en stark folktrotradition. På Johankölen finns det gott om skrömt, något som kan upplevas av alla som har ett öppet sinne. Det gäller att se upp så att man håller sig väl med småfolket på vallen. Kasta aldrig ut hett vatten utan att först varna de små!

Gör som Anna – ladda batterierna på Johankölens fäbodvall och få samtidigt kunskap om en lokalproducerad matkultur med rötter i naturahushållet. Här får du får du historien, berättelserna, kulturarvet och kanske en kopp kaffe med stut – allt från samma bord!

* = Källarlagrad ko-ost, gjord på mjölk från fjällkor som betat på skogen, källarlagrad i minst 5 månader

Annonser
%d bloggare gillar detta: