Hoppa till innehåll

Långbuan

Långbuan

Långbuan är ett förr i världen som fungerar för besökare idag. Till skillnad från många andra fäbodar i området är Långbuan en både levande och lättillgänglig fäbodvall med rötterna i det gamla. Åker man Fäbodvägen med bil hamnar man inte bara i Oviksfjällen utan förflyttas också hundra år tillbaka i tiden. Här möts dåtid och nutid.

Kontakt för öppettider och vägbeskrivning

Maja Karlsson – 070-259 09 22
Fäbodvägen Persåsen

Butösen Maja Karlsson har fått ärva traditionen och kunskapen av sin mamma Stina som fortfarande är med och hjälper till. Långbuan har en obruten tradition av fäbodliv från 1700-talet och framåt. Nu är det mer anpassat till besökarna. Här finns en fantastisk servering som bjuder kaffe och nygräddade våfflor som tillverkats på vedspisen med mycket kärlek. Ost, smör, tunnbröd och lokalt hantverk finns till försäljning. Vallen ägs i dag 12 delägare från byn Häggen i Myrviken där varje del är knuten till de olika gårdarna.

På Långbuan finns det möjlighet att få delta i butösernas arbete. Då är det bäst om du bott i en av de två stugor som finns till uthyrning. Klockan kvart i fem är det nämligen dags att kliva upp. Det första du får göra är att göra upp eld och koka vatten. Glöm inte att ta hänsyn till småfolket, kasta aldrig ut hett vatten utan att varna! Du får mocka i lagården och utfodra djuren. Den som vill kan lära sig att mjölka en ko eller en get. Efter att djuren släppts ut på bete är det dags separera mjölken. Kanske får du också testa att göra ost och kärna smör i smörtunna. Klockan nio är det dags för grötfrukost. På eftermiddagen kommer korna hem från skogen och det blir kvällsmjölkning. Efter en dag på Långbuan kommer du att sova skönt i den gamla fäbodstugan där skenet av fotogenlampan är det enda som lyser upp. Här finns inget el men däremot utedass, öppen spis och rinnande vatten från en härlig kallkälla. Maja och hennes medhjälpare ger dig en personlig och rik fäbodupplevelse som du sent ska glömma.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: