Hoppa till innehåll

Nyvallen

Nyvallen

En annan puls. En traditionell mat som luktar och smakar på ett alldeles speciellt sätt. Friden och den fjällnära naturen. Det handlar helt enkelt om Nyvallens fäbod som ligger vid Sonfjällets fot. Här driver familjen Kristoffersson ett genuint fäbodbruk på en vall med anor från 1700-talet.

Kontakt för öppettider och vägbeskrivning

Margaretha Kristoffersson – 070-552 71 99
www.nyvallen.com
Sonfjället Hede

Som besökare möts vi av en storslagen och samtidigt lättillgänglig natur. Sonfjället, som varit nationalpark sedan 1909, är ett av landet mest björnrika områden. Nyvallen är därför inte bara en fäbodvall utan också en naturskön rastplats och en informationscentral. Här finns naturen, djuren, kunskapen och traditionen.

Margaret och Anna-Karin – mor och dotter – följer med sin tid men håller samtidigt kvar det gamla. – Jag fick inte tag på den mat jag ville ha, så jag fick göra den själv. Min dotter tänkte likadant och hon utbildade sig till mejerist, säger Margareta. De gör egna produkter av fjällkornas mjölk. Smör och riktig ”gammalost” som finns till salu på vallen. Idag kräver den traditionella maten också teoretisk utbildning. Samtidigt bygger allt på de gamla kunskaperna som ärvts i generationer. Det handlar om att använda sina sinnen. Genom att lukta, smaka och titta på råvarorna så avgörs den rätta hanteringen.

Nyvallen har en tydlig naturprofil eftersom det är beläget i ett Natura 2000-område. Fäbodbetet ger en viss flora. Genom att hålla kor på vallen och i skogen bevaras en artrikedom som annars riskerar att försvinna. Kattfot, rölleka, fibblor och vissa orkidéer kräver bete för att trivas riktigt bra. Mjölken och köttet från djuren på vallen smakar på ett särskilt sätt. Osten och smöret tar smak av naturen. Allt hänger ihop. Genom att besöka Nyvallen förstår vi att det traditionella och det moderna kan mötas på ett hållbart och naturenligt sätt. På vintrarna bor familjen Kristoffersson i byn Sörviken i Hedeviken där de driver ett jordbruk. På somrarna flyttar de till Nyvallen med delar av gårdens djur. Genom fäbodbruket i Nyvallen förs historien vidare in i framtiden.

Annonser
%d bloggare gillar detta: