Hoppa till innehåll

Offnebuan

Offnebuan

-Mormor skaffade getter och började göra getost. Mina föräldrar var inte alls intresserade. Själv är jag en passionerad getmejerist och medlem i Slow food. Jag vill skapa mat som är god och rättvis för både mig och mina kunder.

Kontakt för öppettider och vägbeskrivning

Inger Jonsson- 0730-84 76 47
Offne

Inger Jonsson är en ung bonde och gårdmejerist som satsat på getter och produktion av getost. Till makens släktgård i Offne hör en andel i fäbodvallen Offnebuarna. Några kilometer från den gamla vallen har Inger nu slagit sig ned som en slags nybyggare. Hon anlägger en ny vall för sina getter som mår extra bra om de får gå fritt i skogen och beta.

När man kommer till Offnebuan möts man av getternas glada svansar och pigga öron. Om man säger till i förväg får man gärna följa med när getterna drar iväg till skogs för att äta. Det går lika bra att sitta på vallen i lugn och ro med en kopp kokkaffe i handen. Inger berättar gärna om sina lantrasgetter och om den källarlagrade getosten*. Kanske köper man med sig en bit ost eller mese hem.

– Jag har alltid tänkt i termer av ekologi. Det ska vara rent, gott och rättvist. Det enda vi köper in till gården är mineraler. Allt annat odlar vi själva. I Offnebuan finns en unik miljö för mina getter. Här finns lugn och ro och tystnad även för dig som besökare.

* = Källarlagrad getost är en lätt pressad och opastöriserad ost som ska lagras i jordkällare. Varje ost blir gårdsunik eftersom alla källare skiljer sig åt. Den källarlagrade getosten har blivit utsedd av Slowfoodrörelsen till genuin traditionsprodukt, så kallad presidiaprodukt. I Jämtland finns för närvarande 7 tillverkare av denna ost. Inger är en av dem.

Annonser
%d bloggare gillar detta: