Skip to content

Språtaberget

Språtaberget

Språtaberget är idag den enda levande fäboden i östra Jämtland. Ulla Thalén har tagit tillbaka en gammal släkttradition. Hennes farmors far och mor drev fäbodvallen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Åren mellan 1975 och 2005 var det helt tomt på vallen. Nu är det liv och rörelse igen tack vare Ulla.

Kontakt för öppettider och vägbeskrivning

Ulla Thalén – 070-228 12 62
Hammarstrand

Jag har alltid älskat den här platsen, säger Ulla. När byborna forskade om bygdens historia stod det klart för henne att fäbodvallen bar på en spännande och intressant historia. Hon minns de äldre bybornas berättelser om alla livsöden som funnit på vallen. Ulla drömde länge om att ta upp själva fäboddriften och nu har tiden blivit mogen.

Till vardags är Ulla Thalén gårdsmejerist i hembyn Lien. Nu öppnar nu ett sommarcafé i Språtaberget där hon också kommer att sälja de egna produkterna – källarlagrad getost* och mese. Hennes 20 getter och 10 fjällkor kommer att gå på bete i skogen och det ska erbjudas visningsystningar för den intresserade. Kulturarvet och kunskaperna om den traditionella mjölkhanteringen är viktiga att förmedla. ”Idag är det många som knappt vet var mjölken kommer ifrån. Där kan vi som driver fäbodar göra en viktig insats”.

Språtaberget ligger en bit in i skogen. När korna betar i skogen skapas en speciell flora och örterna påverkar också mjölkens smak. Genom att smaka på mjölken kan man nästan avgöra var djuren varit just den dagen. Om du besöker fäboden kan du själv märka skillnaden.

* Källarlagrad getost är en lätt pressad och opastöriserad ost som ska lagras i jordkällare. Varje ost blir gårdsunik eftersom alla källare skiljer sig åt. Den källarlagrad getosten har blivit utsedd av Slowfoodrörelsen till genuin traditionsprodukt, så kallad presidiaprodukt. I Jämtland finns för närvarande 7 tillverkare av denna ost. Ulla är en av dem.

Språtaberget är idag den enda levande fäboden i östra Jämtland. Ulla Thalén har tagit tillbaka en gammal släkttradition. Hennes farmors far och mor drev fäbodvallen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Åren mellan 1975 och 2005 var det helt tomt på vallen. Nu är det liv och rörelse igen tack vare Ulla.

Jag har alltid älskat den här platsen, säger Ulla. När byborna forskade om bygdens historia stod det klart för henne att fäbodvallen bar på en spännande och intressant historia. Hon minns de äldre bybornas berättelser om alla livsöden som funnit på vallen. Ulla drömde länge om att ta upp själva fäboddriften och nu har tiden blivit mogen.

Till vardags är Ulla Thalén gårdsmejerist i hembyn Lien. Nu öppnar nu ett sommarcafé i Språtaberget där hon också kommer att sälja de egna produkterna – källarlagrad getost* och mese. Hennes 20 getter och 10 fjällkor kommer att gå på bete i skogen och det ska erbjudas visningsystningar för den intresserade.  Kulturarvet och kunskaperna om den traditionella mjölkhanteringen är viktiga att förmedla. ”Idag är det många som knappt vet var mjölken kommer ifrån. Där kan vi som driver fäbodar göra en viktig insats”.

Språtaberget ligger en bit in i skogen. När korna betar i skogen skapas en speciell flora och örterna påverkar också mjölkens smak. Genom att smaka på mjölken kan man nästan avgöra var djuren varit just den dagen. Om du besöker fäboden kan du själv märka skillnaden.

= Källarlagrad getost är en lätt pressad och opastöriserad ost som ska lagras i jordkällare. Varje ost blir gårdsunik eftersom alla källare skiljer sig åt. Den källarlagrad getosten har blivit utsedd av Slowfoodrörelsen till genuin traditionsprodukt, så kallad presidiaprodukt. I Jämtland finns för närvarande 7 tillverkare av denna ost. Ulla är en av dem.

Annonser
%d bloggare gillar detta: